ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Flash Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, με σημαντικές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των πασχόντων.


Με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, και αναλογιζόμενοι την σημασία της πρόληψης στην προάσπιση της υγείας των παιδιών, το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ έχει σχεδιάσει ενημερωτικό υλικό το οποίο απευθύνεται σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Στόχος της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ισορροπημένης διατροφής και άσκησης για την βέλτιστη σωματική και γνωσιακή τους ανάπτυξη.
Το ενημερωτικό υλικό αποτελείται από παρουσιάσεις οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς μέσα στη τάξη, αλλά και υποστηρικτικό υλικό με τις σχετικές οδηγίες για την υλοποίηση της παρουσίασης στους μαθητές.
 Κάντε κλικ στην εικόνα για περισσότερα.

Υπάρχει άραγε λύση; Κι αν ναι, ποια είναι αυτή;

"Είμαστε ό,τι τρώμε και αν δεν ξέρουμε τι τρώμε δεν ξέρουμε ποιοί είμαστε" απαντά στη Λυών ο καθηγητής της κοινωνιολογίας Πωλ Αριές, συγγραφέας δύο πολύκροτων βιβλίων ενάντια στην κοινωνία των Μακ Ντόναλντς. "Κάτι πολύ σημαντικό παίζεται σήμερα γύρω από το τραπέζι μας, που ξεπερνά την κουζίνα και φτάνει μέχρι την υγεία του πολιτισμού μας. Το φαστ φουντ δεν είναι μόνο ανθυγιεινό. Μας προτείνεται ένα φαγητό χωρίς ιστορία και χωρίς γεύση. Το φαστ φουντ μετατρέπει τους ανθρώπους σε παιδιά. Αν οι πολίτες μάθουν να ξεχωρίζουν τις γεύσεις μπορούν να ξεχωρίζουν και τις ιδέες, το καλό και το κακό".

Η απάντηση στο φαστ φουντ είναι το σλόου φουντ, απαντούν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης "Σλόου Φουντ" στη Ιταλία. Σε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη Πράτο, μία μεγάλη βιομηχανική πόλη κοντά στη Φλωρεντία, παρακολουθούμε τους μαθητές να διδάσκονται Γευστική Παιδεία μαθαίνοντας να εκτιμούν τις γεύσεις και το καλό, παραδοσιακό φαγητό της περιοχής τους.

Το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει επίσης σε οργανικές καλλιέργειες στην Κρήτη, τις Η.Π.Α. και το Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας όπου ο ηγέτης του κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης Ζοσέ Μποβέ και οι σύντροφοί του κατέστρεψαν συμβολικά ένα κατάστημα των Μακ Ντόναλντς.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου